Sara Holbrook Community Center

Sara Holbrook Community Center

Delivery Method

Construction Management

Size

12,000 SF

Completion

2020

Type

Renovation, Addition

Location

Burlington, Vermont

Our project with the Sara Holbrook Community Center (SHCC) included renovating the existing 5,000 SF community center and completing a 7,000 SF new addition. Our work began with demolishing two neighboring homes, remediating urban soils, and relocating all utilities that serve the building. The renovation and addition were accomplished simultaneously. New elements included a two story, wood frame addition, roof, LULA elevator, plumbing & electrical services, fire alarm, sprinkler, and HVAC systems.

The new addition was designed to use every square foot of the property to efficiently meet the demands of a busy community center. For example, the second floor of the new addition is elevated on concrete columns allowing for vehicles to park beneath the structure.

The design also takes into consideration storm runoff from the property. Four large underground filtration chambers were installed to eliminate stormwater runoff from SHCC from entering the city's stormwater system.

One of the biggest challenges we faced was managing our work and the work of our subcontractors within a tight work site. The center is located along a busy roadway and this created logistical challenges for large deliveries and use of equipment such as large cranes and pump trucks.